cookies-1
 

Što je kolačić?

Kolačić je obična tekstualna datoteke spremljena na vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Ta datoteka obično sadrži neke vaše postavke za web stranicu koju ste upravo posjetili, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kada ponovno posjetite tu istu web stranicu, internet preglednik učitava kolačiće koji pripadaju toj stranici. Na taj način web stranica prikazuje informacije u skladu sa vašim preferencijama.

Postoje različite vrste kolačića. Neki kolačići se automatski brišu kada korisnik zatvori web preglednik, a u drugim slučajevima kolačići se čuvaju dulje vrijeme i mogu se koristiti prilikom ponovne posjete stranici. Ako ne želite da web stranica sprema bilo kakve podatke o pregledavanju stranica, uvijek možete promijeniti postavke svojeg web preglednika. Web preglednik je program u kojem otvarate stranice, a najpoznatiji su Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox, Microsoft Edge i Opera.

Čemu služi kolačić?

Kako bismo pružili bolje usluge prilikom posjeta web stranicama, većina stranica upotrebljava kolačiće. To su korisne tehnike prikupljanja i korištenja informacija. Web stranice je stoga lakše koristiti. Kolačiće mogu koristiti vlasnici web stranica ili treće strane – npr. oglašivači – koji komuniciraju putem web stranice koju posjećujete. Kolačići, primjerice, osiguravaju da se možete prijaviti na web stranicu ili da se vaše postavke, kao što su postavke lokacije i jezika, zapamte. Oni također prate vašu digitalnu košaricu za kupnju kada kupujete putem interneta.

Zbog kolačića vlasnici web stranica mogu vidjeti koliko često posjetitelji pregledavaju njihove web stranice i koje stranice pregledavaju. Nadalje, neki kolačići mogu pratiti vaše surfanje kako bi web stranice i oglašivači mogu saznati više o vašim interesima te kako bi mogli prikazati relevantnije oglase. Na taj način oglasi su prilagođeni što je više moguće vašim afinitetima i interesima.

Gdje se nalaze kolačići?

Kolačići su pohranjeni na vašem računalu i možete ih izbrisati u bilo kojem trenutku. Koristite funkciju pomoći u vašem pregledniku kako bi mogli izbrisati kolačiće sa vašeg računala. Imajte na umu da ćete nakon brisanja kolačića na nekim web-lokacijama ponovo morati postaviti svoje postavke ili se ponovo prijaviti, a moguće je da će se funkcionalnost nekih stranica smanjiti ili u potpunosti prestati.

Korištenje kolačića je sigurno. Kampanje putem e-pošte i telemarketinga nisu rezultat kolačića. Kolačići ne pohranjuju vašu adresu e-pošte ili telefonski broj niti izrađuju profil koji može pratiti korisnika uz pomoć kolačića.